NU - Gezondheid
Laatste data:Het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven test een nieuwe methode om te vroeg geboren baby's te monitoren. De kinderen krijgen een draadloze band om hun middel ter vervanging van elektroden die op hun lichaam werden geplakt.
Nederland krijgt een wereldwijd uniek screeningssysteem voor schimmelinfecties. Er wordt voornamelijk gevreesd voor een uitbraak van de zogenoemde Candida auris. Door het systeem kan snel worden gereageerd als schimmels zich verspreiden.
De Gezondheidsraad adviseert het kabinet alle baby's te laten vaccineren tegen het RS-virus. Daarmee kan een ernstig ziekteverloop bij kleintjes voorkomen worden. NU.nl-lezers vroegen zich af of volwassenen ook last kunnen krijgen van het virus. Dat zit zo.
De Gezondheidsraad kwam woensdag met het advies om alle baby's te laten vaccineren tegen het RS-virus. Wat houdt het virus precies in? Hoe werkt de vaccinatie en wat zijn de bijwerkingen?
Meer longontstekingen, een griepepidemie, meer kinkhoest en buikgriep: we snotteren en hoesten erop los. Omdat het de tijd van het jaar is of ook door corona, vroegen lezers op ons reactieplatform NUjij. Ons immuunsysteem blijkt weer kennis te moeten maken met virussen.
In de supermarkt kun je kiezen uit verschillende soorten zout. Maar te veel zout is niet goed voor je. Wanneer krijg je er te veel van binnen en welke gevolgen heeft dat voor je gezondheid?
Een aangebrande hamburger of net iets te donker gebakken aardappeltjes? Het smaakt minder lekker, maar het is ook nog eens slecht voor je gezondheid.
Iedere maand zeurende hoofdpijn, buikkrampen of pijn in je rug door je menstruatie? Je bent niet de enige. Via NUjij kregen we tientallen reacties over zware klachten door de cyclus. Experts beantwoorden de beste en meestgestelde vragen.
Hou jij van een glas wijn of bier bij je diner? Zo voorkom je dat je de volgende ochtend met een bonkend hoofd aan het ontbijt verschijnt.
Bijwerkingencentrum Lareb adviseert verder onderzoek naar een verband tussen coronavaccins en gezondheidsklachten die lijken op het postcovidsyndroom. Wat weten we over de klachten? En waarom is verder onderzoek nodig? Zes vragen over het mogelijke verband tussen coronavaccins en deze medische klachten.
De jaarlijkse griepepidemie is begonnen. Dat concluderen het onderzoeksinstituut Nivel, het Erasmus MC en het RIVM op basis van de laatste cijfers. Tegelijkertijd neemt het aantal mensen met het coronavirus af.
Apothekers hadden in 2023 te maken met een tekort aan medicijnen dat volgens apothekersorganisatie KNMP Farmanco nog nooit zo groot was. Het had invloed op vijf miljoen medicijngebruikers. Door het tekort moeten apothekers op zoek naar alternatieven.
De kabinetsplannen om overgewicht, roken en overmatig gebruik van alcohol tegen te gaan werken niet goed genoeg. Dat concludeert het RIVM na een uitgebreide berekening.
Wereldwijd roken mensen minder sigaretten. Binnen één generatie is het aantal rokers afgenomen van een op de drie tot een op de vijf mensen, meldt de gezondheidsorganisatie WHO dinsdag in een rapport.
Het heeft gesneeuwd en dus is de kans groot dat fietspaden en stoepen in ijsbanen veranderen. Hoe ga je naar buiten zonder een uitglijder te maken? "Het gaat om balans."
Zonnebrandcrèmes beschermen in de praktijk veel minder dan op de verpakking staat, concludeert het RIVM. Als de zogenoemde Sun Protection Factor (SPF) wordt getest in een lab, wordt een veel dikkere laag zonnebrand getest dan consumenten smeren.
Voor veel kwetsbare ouderen betekent een gebroken heup het begin van het einde. Maar het besef dat deze botbreuk een levensbedreigende situatie is, ontbreekt nog bij veel mensen. Ook bij de naaste familie. Dat zegt traumachirurg Detlef van der Velde tegen NU.nl.
Donorlevers kunnen veel langer zonder nadelige gevolgen in een perfusiemachine worden bewaard dan gedacht. Dat is goed nieuws voor patiënten die een lever nodig hebben.
Meer bewegen of stoppen met roken: 1 januari is een mooi moment om het roer om te gooien. Wij vroegen lezers of zij goede voornemens hebben voor 2024.
Het nieuwe hooikoortsseizoen is nu al begonnen, meldt Weeronline. Door het zachte weer dat we sinds begin december hebben, zijn de eerste elzen tijdens Kerst al tot bloei gekomen. Die bomen kunnen voor klachten zorgen.
Ga je gourmetten met Kerst? Dan ben je niet de enige. Ieder jaar vullen miljoenen mensen tijdens de feestdagen hun gourmetpannetje, blijkt uit cijfers. Maar wat kan nou goed bij elkaar in een pannetje? En wat juist niet?
Bij veel vrouwen ging het laatste verzuim gepaard met de overgang. Wij vroegen onze lezeressen welke overgangsklachten zij hebben en of ze zich daardoor weleens ziek melden. Lees hieronder een greep van de reacties van NUjij'ers.
Nederland zou een structureel vaccinatieprogramma tegen het apenpokkenvirus moeten krijgen. Dat adviseert de Gezondheidsraad. Het programma moet zich alleen richten op mannen die seks hebben met mannen, omdat zij het grootste risico op besmetting lopen.
Geen beschrijving...
Het coronadashboard voegt volgens demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) weinig meer toe. Daarom wordt de site in april uit de lucht gehaald, schrijft Kuipers maandag in een brief aan de Tweede Kamer.
Een veelbelovend geneesmiddel kan kwetsbare mensen binnenkort mogelijk beschermen tegen ernstige ziekte na een coronabesmetting. Het medicijn bemnifosbuvir moet nog goedgekeurd worden. Maar de onderzoekers zijn hoopvol gestemd, zegt onderzoeksleider Marc Bonten tegen NU.nl.
Wie nu corona oploopt, krijgt geen andere adviezen dan bij een andere luchtweginfectie. Maar het coronavirus vormt nog steeds een groter risico dan andere virussen, zeggen experts tegen NU.nl. Vooral voor patiënten die al gezondheidsklachten hebben, maar ook voor mensen die verder gezond zijn.
Onderzoekers hebben een speciale bloedtest ontwikkeld die de 'leeftijd' van je organen bepaalt. Daarmee kunnen artsen het risico op bepaalde ziektes, zoals hartfalen en dementie, voorspellen. Hoewel de studie zich nog in een vroeg stadium bevindt, zijn wetenschappers "hoopvol".
Huisartsen zien sinds begin augustus meer patiënten met een longontsteking dan in vorige jaren. Veel van hen zijn kinderen in de leeftijd van vijf tot veertien jaar. Het RIVM gaat de oorzaak daarvan onderzoeken. Dit is de stand van zaken.
Steeds minder jonge kinderen worden gevaccineerd. Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) maakt zich zorgen, zei hij vrijdag. Volgens hem zit Nederland "echt wel in risicovolle percentages". NU.nl legt uit welk risico we lopen nu de vaccinatiegraad laag is.