NU - Wetenschap
Laatste data:Sterrenkundigen hebben het helderste object in het heelal tot nu toe waargenomen. Het gaat om een quasar, het middelpunt van een sterrenstelsel. Het superzware zwarte gat dat de quasar van energie voorziet, vestigt ook een record.
Word je 's nachts gek van het gezoem van muggen? Dan kun je veel beter een vliegenmepper met gaatjes gebruiken dan je eigen handen, blijkt uit onderzoek van de Wageningen University & Research.
Een "fossiel" van 280 miljoen jaar oud blijkt grotendeels uit verf te bestaan, zeggen archeologen na nieuw onderzoek. Het werd meer dan negentig jaar geleden gevonden in de Italiaanse Alpen en als heel belangrijke vondst bestempeld.
Een ei dat Britse archeologen tien jaar geleden vonden tijdens een opgraving blijkt van binnen nog deels vloeibaar te zijn. Onderzoekers van de University of Oxford ontdekten dat met behulp van een CT-scan.
Historicus Anne-Lot Hoek wordt geïntimideerd vanwege haar onderzoek naar de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. De beroepsvereniging van historici roept collega-wetenschappers op zich uit te spreken tegen dergelijke praktijken.
Een stenen muur op de bodem van de Oostzee is mogelijk het oudste grote bouwwerk in Europa. Wetenschappers schatten dat de muur zo'n tienduizend jaar geleden is gebouwd door jager-verzamelaars.
Sterrenkundigen zijn dankzij de Hubble-ruimtetelescoop gestuit op een 'parelketting' van sterren. De sterren zijn met elkaar verbonden via 'touwtjes' van gas. Het geheel strekt zich uit over duizenden lichtjaren, meldt ruimtevaartorganisatie NASA.
Wetenschappers hebben een bijzondere ontdekking gedaan over een maan van planeet Saturnus die op de Death Star uit de Star Wars-filmreeks lijkt. Deze heeft een verborgen oceaan die meer dan 70 kilometer onder het maanoppervlak ligt.
Europese wetenschappers hebben een recordhoeveelheid energie opgewekt via kernfusie. Ze braken het eigen record dat twee jaar eerder werd gevestigd in de Joint European Torus (JET), een fusiemachine in het Verenigd Koninkrijk.
Australische wetenschappers hebben een zeer ongebruikelijke vis ontdekt die ruim 380 miljoen jaar geleden leefde. Het dier beschikte over scherpe tanden en lange vinnen die hij als ledematen gebruikte. Ook kon hij lucht inademen, wat zeer zeldzaam is voor vissen.
Artsen kunnen met een speciale echo zien of kleine foetussen gezond zijn of in de baarmoeder te maken hebben met gezondheidsproblemen. Op die manier weten artsen of een foetus die kleiner dan gemiddeld is extra aandacht nodig heeft.
Het Amerikaanse luchtvaartagentschap NASA lanceert dinsdag een nieuwe klimaatsatelliet met een Nederlands tintje. Onderzoekers van het Nederlandse ruimte-instituut SRON, Airbus en TNO ontwikkelden een meetinstrument dat een van de grootste klimaatraadsels moet helpen oplossen. "Het is bijna een kunstwerk."
Onderzoekers van CERN hebben een verzoek ingediend om een nieuwe deeltjesversneller te bouwen die drie keer groter is dan de Large Hadron Collider. Daarmee willen ze fundamenteel natuurkundig onderzoek doen. Maar er zijn twijfels of de machine het gigantische prijskaartje wel waard is.
Een team van sterrenkundigen heeft per toeval een sterrenstelsel ontdekt dat volgens hen niet hoort te bestaan. Het stelsel is zo klein en geïsoleerd dat onze huidige kennis over sterrenstelsels het bestaan ervan niet kan verklaren.
Astronomen hebben een exoplaneet ontdekt met een bijzondere eigenschap. De kosmische gigant heeft bij zijn weg door de ruimte een gasspoor achtergelaten dat ruim 563.000 kilometer lang is.
Archeologen hebben in een stenen graftombe bij de Zweedse stad Falköping eeuwenoude lichaamsdelen van twaalf mensen gevonden. De skeletten hebben een opvallende overeenkomst: ze missen allemaal hun schedel.
De James Webb-telescoop heeft nieuwe beelden van spiraalstelsels gemaakt. Deze nieuwe reeks foto's toont wolken van stof en gas en vele aan elkaar geklonterde sterren.
Geiten kennen het verschil tussen een vrolijke en boos klinkende stem. Die gevoeligheid voor geluid hebben de dieren ontwikkeld, doordat ze vaak in de buurt van mensen zijn, blijkt uit onderzoek van de universiteit van Hongkong.
Geen beschrijving...
Op de bodem van de Atlantische Oceaan is het grootste koraalrif ooit gevonden. Met een nieuwe technologie is een eerder onbekend stuk zeebodem in kaart gebracht.
De meeste slakken leggen eieren, maar bij de ruwe alikruik werkt het anders. De eitjes blijven in haar lichaam en zodra de jonkies er klaar voor zijn, kruipen ze uit het lichaam van hun moeder. Uit nieuw onderzoek blijkt dat niet één mutatie verantwoordelijk is voor de eigenschap, maar zo'n vijftig.
Wetenschappers hebben een doorbraak bereikt in een poging om de noordelijke witte neushoorn te redden. Er zijn wereldwijd nog maar twee van deze dieren over, maar een succesvolle ivf-poging biedt hoop.
Jager-verzamelaars kauwden volgens Zweedse wetenschappers bijna tienduizend jaar geleden al 'kauwgom'. De gekauwde resten onthullen veel over hoe mensen in de steentijd aten en hun gebit onderhielden.
Een Nederlands onderdeel van een satelliet is erin geslaagd gegevens met een laserstraal naar de aarde te sturen. Voor Nederland is dat een primeur, zegt onderzoeksinstituut TNO, dat het ruimte-instrument heeft ontwikkeld.
De doemdagklok is voor 2024 niet voor- of achteruit gezet. Volgens internationale wetenschappers staat de wereld nog net zo dicht bij het einde van de beschaving als vorig jaar. De klok staat op negentig seconden voor twaalf.
Een team van Canadese en Chinese scheikundigen heeft de kleinste knoop ooit gelegd. De knoop ontstond per ongeluk, toen de wetenschappers bezig waren atomen op volgorde te leggen, schrijft New Scientist.
Amerikaanse sterrenkundigen hebben een planeet ontdekt die bedekt is met een grote laag lava. De ontdekking is nuttig omdat de planeet zeer waarschijnlijk lijkt op hoe de aarde er vroeger uitzag.
Onder de oppervlakte van Mars is een grote hoeveelheid ijs gevonden. De ijsvoorraad is zo'n 3,7 kilometer diep en bevindt zich onder honderden meters stof. Als het zou smelten, zou heel Mars bedekt worden met een metersdiepe laag water.
Wetenschappers van de Cambridge-universiteit hebben met de James Webb-telescoop het oudste en verste zwarte gat ooit ontdekt. Het zwarte gat ontstond slechts 400 miljoen jaar na de oerknal en is daarmee ruim 13 miljard jaar oud.
Wetenschappers in China zijn er voor het eerst in geslaagd om een resusaap te klonen. Deze dieren worden veel gebruikt voor medicijnproeven. Omdat gekloonde dieren genetisch identiek zijn, hopen de wetenschappers geneesmiddelenonderzoek te kunnen versnellen. Dierenbeschermers zijn bezorgd.